SUA înverzesc prin donații

SUA înverzesc prin donații

Written on 10/31/2019
Stadeum Media


Donațiile de terenuri aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice către administrațiile publice locale este o practică întâlnită în întreaga lume, cu precădere în Statele Unite ale Americii.

Terenurile se folosesc pentru a fi transformate în parcuri sau spații verzi amenajate sau pentru a fi conservate ca zone verzi acolo unde acestea există. Oamenii iau aceste decizii fie pentru a contribui concret la creșterea suprafețelor de spațiu verde, lăsând moștenire copiilor/nepoților o localitate mai verde, mai sănătoasă, fie pentru a scăpa de plata impozitelor pentru aceste terenuri, primind în schimb reduceri fiscale pentru celelalte proprietăți sau chiar pentru a nu lăsa terenurile respective să se degradeze, ei neavând posibilitatea de a le îngriji.

  • În Yamhill Country, Oregon, 85 % din suprafața parcurilor existente au fost amenajate pe terenuri donate de cetățeni.
  • În San Antonio, o persoană juridică a donat 21 hectare administrației publice pentru a transforma întreaga suprafață într-un parc.
  • Tot în Statele Unite, în Maine, un cuplu a donat 5 hectare de teren primăriei pentru a revitaliza partea marginală a orașului transformând-o într-o zonă verde
  • În Kansas, departamentul responsabil cu parcurile a lansat o campanie publică de donații în care îndeamnă populația să aibă grijă de generațiile următoare și, astfel, să doneze suprafețele de teren pe care le dețin și pe care nu le folosesc, eliberându-se astfel de cheltuiala și responsabilitatea de a gestiona terenurile.
  • În Chile, în urma donațiilor primite din surse private, statul a început amenajarea unei rețele de parcuri naționale.
  • În Orange Country, California, în ultimii cinci ani, suprafața de spații verzi a crescut cu aproape 25 de hecatare în urma donațiilor făcute atât de persoane private, cât și despre firmele din zonă.
  • Anul acesta, în Iowa, Parcul Eagle Point a fost extins cu peste 4 hectare în urma unei donații din partea unei singure persoane.
  • În Australia, Guvernul a lansat o campanie națională pentru donarea de terenuri pentru a mări suprafața de parcuri existente și de a conserva habitatele naturale, considerând donațiile drept „cel mai mare cadou care poate fi făcut generațiilor următoare”.